Diskuse pod články

Předplatitelé magazínu mají možnost diskutovat ve fóru přímo pod každým článkem. Fórum je zobrazeno pouze v případě, že je uživatel přihlášený na stránkách.

Nepřehlédněte

16.02.2013 | 10% sleva pro předplatitele magazínu na celý sortiment knih a nahrávek.

03.02.2013 | Z důvodu změny Klubu Agape na Magazín Agape byla aktualizována Pravidla používání služby. Předplacené členství v klubu bylo automaticky převedeno na předplatné magazínu ve stejné délce trvání.

21.11.2010 | Právě jsme zavedli novinku Kolektivního léčivého působení na člověka.

Astrologie a sebepoznání

Jak jste se vůbec stal astrologem?
 
Svou původní profesí jsem vlastně technik. Vystudoval jsem strojní průmyslovou školu, pak jsem byl dva roky na vojně, poté jsem necelé tři roky studoval strojařinu na Vysoké škole báňské v Ostravě. Školu jsem však poté, co jsem definitivně pochopil, že technika není pro mne to pravé ořechové,  nedokončil. Několik let jsem pracoval jako technik v tramvajové vozovně a programátor na výpočetním středisku. Pak jsem cca 15 let podnikal v oblasti prodeje a distribuce knih. V celém tom období jsem se stále intenzivně zajímal o esoteriku a nejvíce ze všeho mě přitahovala právě astrologie. Dá se říci, že byla mým velkým koníčkem. V roce 2003 se pak z koníčka astrologie stala také profesí. Došlo k tomu hlavně díky tomu, že jsem prostřednictvím své knihkupecké podnikatelské činnosti měl možnost studovat množství astrologických knih, které mohly po revoluci začít vycházet, a také proto, že to „kluci tam nahoře“, jak říkám vyšším silám mezi nebem a zemí, dramatičtějšími  událostmi v mém životě tak nastavili.
 
Astrologie a horoskopy sou mezi lidmi docela populární, ale dobrou pověst nemají, čím to?
 
Samozřejmě, že jsou populární. Vždyť kdo by nechtěl nahlídnout Bohu pod pokličku, podívat se co je pro něj nachystáno a připravit se na to. Jenže ono to zase tak jednoduché není. Ne nadarmo se o astrologii traduje, že je to „Královská esoterická disciplína“. Dnes už sice díky technickému pokroku a komunikačním možnostem, do hvězd a tedy pod onu pověstnou pokličku může nahlížet skoro každý, ovšem ne každý tomu co uvidí  porozumí a dokáže to správně číst. To však neznamená, že se o to mnozí nebudou pokoušet a nebudou se snažit nějak toho, že tomu ti ostatní nerozumí využít ve svůj prospěch … Jsme tak svědky jevů, které zde byly od nepaměti, že si různí šarlatáni hrají na mystiky, či redaktoři časopisů a novin, kteří o astrologii nic neví zaplavují své čtenáře různými výmysly a nesmysly.
 
Jak byste definoval horoskop? Co to je?
 
 Horoskop je vlastně jakási duchovní mapa cesty duše. Je to jednoduchý grafický zápis o události (zrození), která se stala na určitém místě a v určitém čase. Z tohoto zápisu, umí astrolog číst a dokáže sdělit svým klientům, jaké mají předpoklady pro to či ono, jaký je jejich životní komický úkol, jaké mají předpoklady pro vztahy, finanční poměry atd. Hovoří však jen a jen o předpokladech neb duše je svobodná a záleží jen na ní, jakou cestu poznání zvolí.
 
Je to jako putovat do cíle cesty podle mapy? 
Ano přesně tak. Když máte mapu, tak pokud v ní umíte hledat a orientovat se, tak dojedete k cíli mnohem rychleji a pohodlněji, než kdybyste šli či jeli naslepo. Když navíc ani nevíte kam jedete, obvykle tam jen stěží i když vám všichni pomáhají dojedete. Znáte-li svůj horoskop, dokážete se na tu svou životní jízdu připravit. Víte kam jedete, co chcete dokázat, jaké překážky zřejmě budete muset překonávat atd. Člověk, který zná svůj horoskop a je s ním v souladu, tak má velikou výhodu - netápe a jde rovnou k cíli. Takoví lidé mají tah na branku, jsou vyrovnaní, harmoničtí, pohodoví ... Mají totiž jasno.
 
Takže horoskop je o sebepoznání?
 
Samozřejmě. Pokud se člověk dobře nezná, pokud nezná své dobré a stinné stránky, své schopnosti a slabosti, nemůže mít úspěch , ani nemůžete žít v souladu se svým stvořením a vesmírem. Ostatně každý z nás může pozorovat, že většina nesnází každodenního života vzniká z faktu, že lidé neznají sami sebe. Vědět kdo jsem, co mohu, co představuji, jsou oblasti ve kterých vznikají stálé omyly, konflikty a střety. Z toho také lze domýšlet, že vše co člověk podniká ve svém osobním a společenském životě, může ztroskotat, pokud do něj nevložil jasnou znalost své povahy a svých schopností!
 
A co psychologie, psychologické testy osobnosti? Nejsou s ním v rozporu?
 
Psychologické testy vůbec nejsou s horoskopy v rozporu. Je to jen jiný úhel pohledu. A čím více pohledů, tím přesnější výsledek. Já sám také jeden z takových testů klientům poskytuji. Je to jako hologram. Každá částečka v sobě obsahuje informace o zbytku osobnosti.
 
Ale spousta lidí nezná svůj horoskop a přesto jsou úspěšní.
 
Ano. Ovšem ti jednají intuitivně, nevědomě, bez vnitřní znalosti věci. To lze také. Nicméně jen málo z nich je opravdu šťastných a v pohodě. Většinou to bývají neurotičtí workoholici nebo lidé, kteří k úspěchu přišli způsobem, že se musí bát, že o něj zase přijdou. Mnoho lidí tak vidíme podnikavých, činorodých, plných energie, ale celá jejich aktivita se omezuje pouze na hledání úspěchu, peněz, slávy, nedělají nic, co by jejich existenci učinilo jasnější, vyrovnanější, souladnější. A to není moudré, protože jejich aktivita má jen jediný výsledek a sice to, že jednoho dne se vyčerpají a stanou se nemocnými.
 
Na co se Vás lidé nejčastěji ptají? Co řešíte?
 
Samozřejmě, že na prvním místě jsou partnerské vztahy, kariéra, peníze, zdraví atp. Prostě věci běžného všedního života, se kterými se potýká každý z nás.
 
A dokážete takové odpovědi dát?
 
Jistě. Jinak bych nebyl astrologem. Potíž je ale v tom, že každý si musí tu kterou odpověď, jež mu astrolog dá, převést do svého života a něco s tím udělat. Je to stejné jako s  mapou. Tam se také dozvíte, že tato cesta je nejkratší, tato je zavřena a tato třeba vede někam úplně jinam, než chceme. Na každém pak je, jak se zařídí a jak ten život povede. Každá duše je svobodná a je na její vůli, kam chce jít. Podle toho pak život vypadá. Jinými slovy i pro astrologii platí „Každý osudu svého strůjce“. Každý ovšem také musí mít na paměti, že nemůže překročit svůj stín. V minulých inkarnacích se každý ve svém vývoji dostal na nějaký stupeň vývoje. Z něho je pak třeba se odrážet a postupovat dále. Platí stejně jako v přírodě. Pokud nezaseješ, jen těžko můžeš sklízet. Pokud se o svůj záhonek nestaráš, jen těžko můžeš sklízet dobrou úrodu.
 
Co je třeba tedy dělat?
 
V každém případě určitě každý z nás by měl znát svůj karmický životní úkol, se kterým se ale také musí umět ztotožnit a snažit se jej naplňovat. Každý by se měl usilovně a nepřetržitě snažit poznat sám sebe. Měl by mít na paměti prastarou moudrost „Poznej sám sebe a poznáš celý vesmír!“ Sebepoznání je velmi obtížné v tom, že je mnohem snazší obvinit všechny okolo sebe, že je to jejich vina, než přiznat svou nedostatečnost či chybu.
 
A jaké jsou možnosti sebepoznání?
 
Metod je jistě celá řada, ale já jako astrolog budu preferovat tu možnost astrologickou. Tedy nechat si vypracovat horoskop, nebo ještě lépe, naučit se astrologii sám. I zde platí Ježíšovo – „Chceš-li nakrmit člověka na jeden den – dej mu rybu. Chceš-li jej nakrmit na celý život, nauč jej ryby chytat“.
 
Vy tedy doporučujete astrologii se neučit? To jde? Není to příliš těžké, když je astrologie „Královskou esoterickou disciplínou?“
 
Samozřejmě, že to jde a je to nyní nejjednodušší v celé historii astrologie. Troufám si říci, že naučit se astrologii dokáže každý, kdo je trochu inteligentní, má k dispozici počítač, počítačový astrologický program a trochu času se problematice věnovat. To nejtěžší, co kdysi bylo – vypočítat a zakreslit postavení nebeských těles, teď hravě během několika sekund zvládá počítač, takže je možné se hned věnovat výkladu. Samozřejmě, že stejně jako počítat se může naučit každý, živit se počítáním jen někdo, stejně tak je to s astrologií. Používat pro sebe či své blízké, ji může každý, ale číst v horoskopech lidí cizích jen někdo. To už vyžaduje delší praxi, určitý stupeň duchovního vývoje, ale i talentu. Jinak člověk může nadělat více škody, než užitku.
 
Vy tedy zřejmě možnost výuky nabízíte, Jakou formou? To člověk musí někam chodit do školy?
 
Ano nabízím stejně jako mnoho dalších astrologů. Já ale nabízím něco zatím výjimečného. Školu astrologie na video-DVD. Nechal jsem totiž zaznamenat profesionálními filmaři svou astrologickou školu a to jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Zájemce o výuku astrologie, tedy nemusí nikam chodit, ale pěkně v klidu domova si může v televizi pouštět jednotlivé díly výuky a účastnit se školy stejně jakoby seděl ve třídě. Pokud něco nechápe, může se vracet zpátky, opakovat si to atp.. Učit se může v době kdy má chuť a kdy se mu to chodí. Nikam jezdit nemusí a může být z nejzapadlejší vesničky a přesto se školy může zúčastnit.
 
A kde se případný zájemce může dozvědět podrobnosti nebo si astroškolu na DVD koupit?
 
Nejlépe na mých stánkách www.skolaastrologie.cz
 
A nakonec obligátní otázka – jak na tom nyní z pohledu hvězd jsme?
 
Samozřejmě to je individuální. Každému se v určité době daří jinak. Ostatně je známo, že největší boháči nabyli své bohatství v době válek, krizí atp.. Ale všeobecně nyní postavení nebeských těles je hodně napjaté a ještě dlouho bude. To sice na jednu stranu není vůbec příjemné, na stranu druhou to má výhodu, že mnoho lidí bude nuceno podívat se pravdě do očí a nahlédnout do zrcadla sebepoznání. Krize a mezní situace vždy spolehlivě ukážou kdo je kdo, kdo při vás stojí a kdo si na přítele jen hrál …
 
 
Milan Gelnar v rámci své poradenské praxe provozuje internetové stránky na adrese www.astrosfera.cz, www.astrorady.cz a www.skolaastrologie.cz pravidelně publikuje a vystupuje v médiích, napsal knihu Astrologická předehra, dvanáct malých knížeček znamení s charakteristikami jednotlivých znamení, jejich souladu se znameními ostatními a návod na výchovu dětí podle znamení. V současné době připravuje vydání své další knihy pod názvem Astrologická hra.
 
 

Hodnocení
Aktuální hodnocení: 4,4 (5 návštěvníků)
Štítky:
© 1997 - 2022 Agape Brno
všechna práva vyhrazena
předplatné magazínu | vydavatelství | mapa stránek | kontakt
Hluboká 5, 639 00 Brno | tel.: 775 563 052 | info@agapebrno.cz
Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies.