Při pročítání jednotlivých příspěvků těchto stránek je vidět, že i mezi příznivci Agape je oblíbené kafíčkování. Myslím, že není na škodu připomenout, co pitím kávy člověk svému tělu dává.
Kávovník svým původem nepatří k evropským dřevinám, jeho vlastí je Afrika a k nám bylo pití kávy importováno asi před 300 lety.
Semena kávovníku obsahují 11,5 % bílkovin, 12,0 % tuků, 3,0 % cukru, 1,5 % kofeinu, 3,0% kyseliny chlorogenové, 45,0 % vlákniny.
Při pražení vzniká kofeol, který dává kávě vůni, chuť potencuje kyselina chlorogenová a kofein dělá z kávy drogu.
Deklarované kladné účinky – povzbuzení, stimulace krevního tlaku, odbourávání alkoholu – jsou pouze dočasné a se stoupajícím množstvím spotřeby ve svých důsledcích škodlivé. Jeden šálek kávy obsahuje 50 – 100 mg kofeinu, dávka 10 g kofeinu je smrtelná. Pravidelným pitím této drogy dochází k plíživé otravě organizmu.
Některé účinky dlouhodobé konzumace:
• Příznivé působení na nádorové buňky.
• Zvýšené vylučování vody a tím narušování metabolických procesů doprovázené hromaděním odpadních látek. Tento proces je vystupňován u kojenců do 5 měsíců, jejichž matky pijí kávu během kojení. Zatímco u matky se kofein vyloučí do 4 hodin, u dítětě přetrvává v těle až 100 hodin. Tím může vzniknout řetězec příčin a následků způsobující nemoci nejen v dětství, ale i v dospělosti.
• Snížení výkonnosti jater tím, že je bráněno tvorbě jaterního cukru jako zásoby energie pro zvýšenou tělesnou námahu.
• Dráždění sliznice žaludku vedoucí ke zvýšené tvorbě žaludečních šťáv /překyselení/ a nakonec k vyčerpání žaludku a nedostatku trávicích enzymů v pozdějším věku.
• Opakovaná stimulace k vyšímu výkonu vede k relativnímu nedostatku kyslíku, a tím zejména k poruchám krevního oběhu.
• Bezpečná likvidace vitamínů a dalších látek v těle nutných k jeho dobré funkci. Zejména se to týká vitamínu C a vitamínů skupiny B.
• Zhoršená kvalita spánku zkracující fázi hlubokého spánku.
/Podle knihy "Jíme, abychom žili" autorů Evy Zemanové a MUDr. Jana Doležala zpracoval A. Kavan/